Vorige slide
Volgende slide

Torro Aqua-trax

Wat is Druppelirrigatie? 

Druppelirrigatie is een irrigatietechniek waarbij water druppelsgewijs direct aan de wortelzone van planten wordt toegediend.

Wat zijn de voordelen?

Deze methode wordt veelvuldig gebruikt in de landbouw vanwege verschillende voordelen:

 1. Efficiënt watergebruik: Druppelirrigatie minimaliseert waterverlies door verdamping of afloop, omdat het water direct naar de wortelzone van de planten wordt gebracht. Dit draagt bij aan een efficiënter watergebruik in vergelijking met traditionele methoden zoals sproeien.
 2. Optimale groeiomstandigheden: Doordat het water direct bij de wortels wordt afgegeven, krijgen planten een constante toevoer van vocht. Dit helpt bij het handhaven van optimale groeiomstandigheden, wat essentieel is voor een gezonde plantengroei en opbrengst.
 3. Besparing van arbeid en energie: Druppelirrigatiesystemen kunnen worden geautomatiseerd, wat arbeid en energiekosten kan verminderen in vergelijking met handmatige irrigatiemethoden. Automatisering maakt het ook mogelijk om het irrigatieschema nauwkeurig af te stemmen op de behoeften van de gewassen.
 4. Mogelijkheid tot precisiebemesting: Druppelirrigatie biedt de mogelijkheid om meststoffen direct aan het irrigatiewater toe te voegen. Hierdoor kunnen boeren de voedingsstoffen nauwkeurig doseren en afstemmen op de behoeften van specifieke gewassen, wat resulteert in een efficiëntere bemesting.
 5. Minder ziekten en onkruidgroei: Omdat druppelirrigatie het blad van planten niet nat maakt, wordt de kans op ziekten en onkruidgroei verminderd. Traditionele methoden zoals sproeien kunnen water op het blad achterlaten, wat gunstige omstandigheden kan creëren voor ziekteverwekkers en ongewenste planten.
 6. Geschikt voor verschillende terreinen: Druppelirrigatie kan worden toegepast op verschillende soorten terreinen, van kleine tuinen tot grote landbouwpercelen. Hierdoor is het een veelzijdige irrigatiemethode die kan worden aangepast aan diverse landbouwomstandigheden.

In het algemeen draagt druppelirrigatie bij aan duurzaam watergebruik, verbeterde opbrengsten en efficiënte landbouwpraktijken.

Wat is het verschil tussen druppelirrigatie en fertigatie?

Druppelirrigatie en fertigatie zijn twee verschillende begrippen, maar ze kunnen samenwerken in een irrigatiesysteem. Laten we de verschillen tussen deze twee concepten bespreken:

 1. Druppelirrigatie:

  • Definitie: Druppelirrigatie is een irrigatiemethode waarbij water druppelsgewijs direct aan de wortelzone van planten wordt toegediend.
  • Doel: Het belangrijkste doel van druppelirrigatie is het efficiënt gebruiken van water door het rechtstreeks aan de planten te leveren, waardoor waterverlies door verdamping en afloop wordt verminderd.
  • Toepassing: Druppelirrigatie wordt gebruikt voor het irrigeren van gewassen in de landbouw, tuinen, boomgaarden en andere teeltgebieden.
 2. Fertigatie:

  • Definitie: Fertigatie is een irrigatiemethode waarbij meststoffen samen met het irrigatiewater worden toegediend.
  • Doel: Het belangrijkste doel van fertigatie is het voorzien van voedingsstoffen (meststoffen) aan de planten tijdens het irrigatieproces. Dit maakt een nauwkeurige en gecontroleerde toediening van voedingsstoffen mogelijk.
  • Toepassing: Fertigatie wordt vaak toegepast in combinatie met verschillende irrigatiesystemen, waaronder druppelirrigatie, om de planten te voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

Belangrijkste verschillen:

 • Druppelirrigatie richt zich op het leveren van water aan de wortelzone van planten, terwijl fertigatie gericht is op het gelijktijdig toedienen van meststoffen met het irrigatiewater.
 • Druppelirrigatie kan zonder meststoffen worden toegepast, maar fertigatie impliceert altijd het gebruik van meststoffen.
 • Druppelirrigatie is gericht op het verbeteren van de efficiëntie van watergebruik, terwijl fertigatie gericht is op het optimaliseren van voedingsstoffentoevoer aan planten.

In de praktijk worden deze twee concepten vaak gecombineerd, waarbij fertigatie wordt geïntegreerd in druppelirrigatiesystemen om zowel water als voedingsstoffen efficiënt aan de planten te leveren.

 
 
Scroll naar boven