Aardbeiplantgoed

Welkom bij Schoubs!

Al meer dan 35 jaar zijn wij de toonaangevende leverancier van aardbeiplantgoed voor professionele telers. In een sector die continu geconfronteerd wordt met uitdagingen, zijn wij er trots op dat we onze klanten ondersteunen door te voorzien in gezond en vitaal plantgoed – de basis van elke succesvolle teelt.

Wij begrijpen dat de aardbeienteeltsector constant geconfronteerd wordt met diverse uitdagingen, zoals veranderende klimatologische omstandigheden, toenemende ziekteresistentie en veranderende marktvraag. Daarom gaan we bij Schoubs de uitdagingen van de sector samen aan. Onze toewijding om alleen het allerbeste te leveren, betekent dat we streven naar planten van de hoogste kwaliteit die zijn aangepast aan deze uitdagende omstandigheden.

Onze leveranciers genieten allemaal een uitstekende reputatie op het gebied van kwaliteit en service. Of het nu gaat om verse aardbeiplanten of frigo-aardbeiplanten, wij leveren de beste rassen uit heel Europa aan onze klanten. Bovendien staan we bekend om onze diepgaande kennis van de sector, die we graag met u delen. Of u nu advies nodig heeft over het juiste ras of het type plant voor uw teeltplan, u bent bij ons aan het juiste adres.

Ontdek waarom telers al meer dan drie decennia op ons vertrouwen voor hun aardbeiplantgoed. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u helpen bij het bereiken van uw teeltdoelen.

Schoubs – Uw partner voor kwaliteit, service en expertise in aardbeiplantgoed, en samen gaan we de uitdagingen van de sector aan.

De verschillende aardbei rassen

Veel gestelde vragen.

Doordragende aardbeien, ook wel bekend als remontante of everbearing aardbeien, zijn een specifieke variëteit van aardbeiplanten die gedurende het groeiseizoen meerdere keren vruchten produceren. In tegenstelling tot de zogenaamde eenmaal dragende aardbeien, die meestal één grote oogst in het vroege voorjaar produceren, dragen doordragende aardbeien gedurende het hele groeiseizoen vruchten.

De naam “doordragend” geeft aan dat deze aardbeienplanten niet gebonden zijn aan een specifieke periode voor vruchtvorming. Ze kunnen bloemen en vruchten blijven produceren, zelfs nadat de initiële oogst is voltooid. Dit kan resulteren in een langere oogstperiode, wat gunstig is voor tuinders en liefhebbers van verse aardbeien.

Het is belangrijk op te merken dat doordragende aardbeien mogelijk niet zo grote vruchten produceren als de eenmaal dragende variëteiten, maar de mogelijkheid van een langere oogstperiode maakt ze aantrekkelijk voor veel tuinders. Het juiste type aardbeien voor jouw tuin hangt af van je persoonlijke voorkeur, klimaat en groeiomstandigheden.

“Juni dragende aardbeien” verwijzen naar een specifieke groep van aardbeienplanten die bekend staan om het produceren van hun belangrijkste oogst rond de maand juni. Deze aardbeienvariëteiten worden ook wel eens aangeduid als “eenmaal dragende aardbeien” omdat ze meestal één grote oogst in het vroege zomerseizoen voortbrengen.

Het kenmerkende van juni dragende aardbeien is dat ze in het voorjaar bloeien en de vruchten rijpen in de periode rond juni. Na deze oogstperiode neemt de productie van nieuwe vruchten aanzienlijk af, en de planten kunnen zich richten op groei en voorbereiding op het volgende groeiseizoen.

Voor tuinders en liefhebbers van aardbeien kan het kiezen tussen eenmaal dragende en doordragende (remontante) aardbeien afhangen van persoonlijke voorkeuren en de gewenste oogsttijd. Eenmaal dragende aardbeien zijn bijvoorbeeld geschikt voor wie een geconcentreerde oogst wil voor bijvoorbeeld jam of conserven. Doordragende aardbeien daarentegen bieden een meer gespreide oogst over een langere periode, wat handig kan zijn voor wie gedurende een langere periode van verse aardbeien wil genieten.

“Frigo planten” verwijst naar aardbeienplanten die worden verkocht en geleverd als koude opgeslagen wortelstokken. Het proces van het kweken en verkopen van aardbeienplanten als “frigo planten” is bedoeld om de planten in een rusttoestand te houden door ze op lage temperaturen te bewaren voordat ze worden verkocht. Hier zijn enkele kenmerken van frigo aardbeienplanten:

 1. Voornamelijk gebruikt voor de stellingteelt. 
 2. Goed voor oostpreiding. 
 3. Koude opslag: Frigo aardbeienplanten worden uit de grond gehaald en opgeslagen in frigo’s op -1°. Deze koude opslagperiode simuleert de winterperiode voor de plant.

 4. Seizoensgebondenheid: Frigo aardbeienplanten worden vaak verkocht en geplant in het vroege voorjaar, net voordat het groeiseizoen begint. Dit helpt bij het bevorderen van een gezonde groei en ontwikkeling wanneer de planten eenmaal in de grond zijn geplaatst.

 5. Snellere vruchtvorming: Omdat frigo aardbeienplanten al een periode van koude opslag hebben ondergaan, hebben ze de neiging sneller vruchten te produceren wanneer ze eenmaal zijn geplant, vergeleken met planten die niet deze voorafgaande koude behandeling.

 6. Verkrijgbaar van februari tot eind mei. Later dan mei kan ook maar dat is op vraag en dan worden ze  niet meer door ons bewaard.

 7. Meer info: https://schoubs.be/aardbeiplantgoed/frigo-planten/

” Verse planten” zijn aardbeiplanten die in augustus in de volle grondsteelt worden geplant.  Deze planten zijn enkel dan te verkrijgen.  Belangrijk is dat je deze planten zo snel mogelijk plant aangezien de blote wortels anders te snel gaan uitdrogen. Van deze planten wordt het volgende jaar in mei van te oogsten.

https://schoubs.be/aardbeiplantgoed/verse-planten/

Het streven naar een goede oogstspreiding bij aardbeien is van belang voor tuinders die gedurende een langere periode van verse aardbeien willen genieten. Hier zijn enkele tips om de oogstspreiding te bevorderen:

 1. Doordragende variëteiten: Kies doordragende aardbeienvariëteiten, die gedurende het hele groeiseizoen vruchten blijven produceren in plaats van eenmaal dragende variëteiten die meestal één grote oogst hebben. Doordragende aardbeien zorgen voor een gespreide oogst over een langere periode.

 2. Verschillende rassen: Plant verschillende rassen met variërende oogsttijden. Hierdoor kun je genieten van aardbeien gedurende verschillende perioden van het groeiseizoen. Sommige rassen zijn vroegrijp, terwijl andere laat rijpen.

 3. Planttijd: Overweeg het planten van aardbeien op verschillende tijdstippen. Als je bijvoorbeeld containerplanten hebt, plant dan een deel vroeg in het seizoen en een ander deel later. Dit helpt de oogstperiode te verlengen.

 4. Oogstbeheer: Pluk de aardbeien regelmatig zodra ze rijp zijn. Dit bevordert de voortdurende productie van nieuwe vruchten. Laat geen overrijpe vruchten aan de plant hangen, omdat dit de productie kan verminderen.

 5. Bescherming tegen vorst: In koude klimaten kan het beschermen van de bloemen tegen late voorjaarsvorst de kans vergroten dat je vroeg in het seizoen aardbeien hebt. Dit kan worden gedaan met behulp van rijafdekmateriaal.

 6. Bemesting en watergift: Zorg voor een consistente bemesting en watergift om de gezonde groei van de planten te bevorderen, wat op zijn beurt de vruchtvorming ondersteunt.

 7. Containerplanten: Als je beperkte ruimte hebt, overweeg dan het kweken van aardbeien in potten of hangende manden. Dit maakt het gemakkelijker om de planten te verplaatsen naar beschutte locaties als dat nodig is.

Door deze praktijken te volgen, kun je de oogstspreiding van aardbeien bevorderen en gedurende een langere periode genieten van verse en smakelijke vruchten.

Frigo planten zijn in A, Wachtbed en tray te verkrijgen. Meer info: https://schoubs.be/aardbeiplantgoed/frigo-planten/

Verse planten zijn verkrijgbaar in blote wortel en misted tips. Meer info: https://schoubs.be/aardbeiplantgoed/verse-planten/

Hoe dikker de plant hoe meer aardbeien hij zal geven.  Hoe kleiner uw plant hoe vroeger op het seizoen u deze moet planten zodat deze zich nog goed kan ontwikkelen tot een mooie dikke plant. Sommige rassen zoals bv. Elsanta zijn beter als lichte plant omdat deze als ze te zwaar zijn heel veel kleine aardbeien durven geven. Andere rassen zoals bv. Malling Centenary kan je dan beter heel zwaar nemen anders heb je te weinig kilo’s. 

Bij doordragende rassen is de kleinere plant vaak beter in evenwicht waardoor er minder gaten zijn in de oogstspreiding. Als je met een dikke plant begint dan gaat hij zich in het begin gedrager als een juni dragen en heel veel aardbeien in één keer geven waardoor de plant moet bekomen om nieuwe bloemen aan te maken. Hierdoor krijg je een periode met veel minder aardbeien gevolgd door terug een periode met veel aardbeien.  

De plantafstand voor aardbeiplanten kan variëren afhankelijk van het type aardbeien dat je hebt, de groeiomstandigheden en het gewenste eindresultaat. Over het algemeen wordt aanbevolen om aardbeienplanten op een afstand van ongeveer 25 tot 35 centimeter van elkaar te planten, met rijen die ongeveer 60 tot 90 centimeter uit elkaar liggen.  Hoe zwaarder uw planten ras is hoe meer plaatst deze nodig heeft.  Bij doordragende rassen wordt er meer plaatst gelaten dan bij junidragende rassen aangezien de teelt veel langer duurt en de risico’s op ziektes hoger is.

Winkelwagen
Scroll naar boven